Siemka! Wczoraj upiekłam pyszne babeczki czekoladowe. Podam wam na nie przepis.
Składniki :
80 g masła
1 1/3 szklanki mąki (ok 200 g)
1/2 szklanki cukru (ok 100 g)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 cukry wanilinowe (ok 20 g)
4 pełne łyżeczki ciemnego kakao
3/4 szklanki mleka (ok 150 ml)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok 4 g)
1/2 łyżeczki sody
odrobina soli
Masło roztapiamy i odstawimy do ostygnięcia. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, pokruszoną czekoladę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
Do przestygniętego masła dodajemy mleko oraz jaja. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z resztą masy (czyli z mąką i resztą składników ).
Do muffinowej formy wkładamy papierowe papilotki ( ja osobiście zrobiłam je w metalowych foremkach wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką ) i wypełniamy je ciastem (3/4 papilotki (foremki)). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.30-35 minut (piekarnik góra i dół bez termoobiegu).
Smacznego
Wiem trochę słabe zdjęcia ale nie zabrałam aparatu. Następnym razem będą lepsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz