piątek, 22 lutego 2013

Babeczki

 Siemka! Wczoraj upiekłam pyszne babeczki czekoladowe.  Podam wam na nie przepis.

Składniki :
80 g masła 
1 1/3 szklanki mąki (ok 200 g)
1/2 szklanki cukru (ok 100 g)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 cukry wanilinowe (ok 20 g)
4 pełne łyżeczki ciemnego kakao
3/4 szklanki mleka (ok 150 ml)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok 4 g)
1/2 łyżeczki sody
odrobina soli 

Masło roztapiamy i odstawimy do ostygnięcia. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, pokruszoną czekoladę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. 
Do przestygniętego masła dodajemy mleko oraz jaja. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z resztą masy (czyli z mąką i resztą składników ).
Do muffinowej formy wkładamy papierowe papilotki ( ja osobiście zrobiłam je w metalowych  foremkach wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką ) i wypełniamy je ciastem (3/4 papilotki (foremki)). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.30-35 minut (piekarnik góra i dół bez termoobiegu). 

Smacznego




Wiem trochę słabe zdjęcia ale nie zabrałam aparatu. Następnym razem będą lepsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz